Vereniging Eigen Huis: “Omzetten hypotheek heeft meer tijd nodig”

De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat mensen met een eigen woning met een aflossingsvrije hypotheek meer tijd moeten krijgen om hun hypotheek om te zetten naar een bankspaarhypotheek. Het kabinet wil namelijk af van de aflossingsvrije hypotheken en heeft onlangs besloten dat 1 januari 2013 de deadline is om over te stappen.

Huizenbezitters krijgen geen eerlijke kans om binnen de huidige regels hun aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een bankspaarhypotheek. De VEH wil daarom dat het kabinet de deadline van 1 januari 2013 verplaatst naar 1 juni 2013. Volgens de vereniging moeten huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek meer tijd krijgen voor het omzetten. Door het verdwijnen van fiscale voordelen zoals de maximale hypotheekrenteaftrek, wordt aangeraden over te stappen naar een andere hypotheekvorm.

Voor banken zou het ‘te kort dag zijn om dergelijke omzettingen te doen’ waardoor huiseigenaren geen eerlijke kans krijgen, zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van de VEH. “Het gevolg is dat een huiseigenaar die wil overstappen min of meer verplicht wordt een veel duurdere annuïteitenhypotheek te sluiten. Velen zullen om deze reden hier vanaf zien. Dit is ongewenst vanuit het risico dat klanten en banken met aflossingsvrije hypotheken lopen.”

De overgangsregeling zou volgens de VEH daarom verlengd moeten worden tot 1 juni. Zij zijn van mening dat dit de schatkist niets zou kosten. Klanten van banken als ABN AMRO en ING Bank kunnen hun hypotheek niet meer voor het einde van het jaar omzetten naar een veiligere (bank)spaarhypotheek. Na 1 januari wordt deze omzetting namelijk veel onaantrekkelijker.

Ook zouden volgens de VEH hypotheekadviseurs nauwelijks de tijd gehad hebben om hun klanten goed te informeren over belangrijke fiscale veranderingen en mogelijkheden om hierop te kunnen reageren. Dit ziet de vereniging als een extra reden voor het uitstel van de overgangsregeling tot 1 juni. Het omzetten van de hypotheek is van belang om een restschuld te voorkomen.

Volgens Eigen Huis hebben meer dan 2,5 miljoen huiseigenaren een (deels) aflossingsvrije hypotheek. “Omdat dit jaar al 700.000 huishoudens hypothecair onder water staan is het aanpassen van een aflossingsvrije hypotheek voor velen actueel en voor sommigen urgent”, waarschuwt de vereniging.  De hypotheekschuld is bij een huis dat ‘onder water’ staat hoger dan de waarde van de woning. De  voorspelde daling van de huizenprijzen draagt er aan bij dat dit aantal oploopt tot 1 miljoen. Voor een groot deel van de huiseigenaren, kan het volgens Eigen Huis daarom verstandig zijn hun hypotheek om te zetten naar een veiligere (bank)spaarhypotheek.

Bron: Hypotheek Index

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *