Per 1 oktober saldo banksparen beschermd

Sinds kort is er een extra reden om te kiezen voor banksparen. Vanaf 1 oktober 2012 is namelijk het saldo op een bankspaarrekening beschermd in geval van een beslaglegging of faillissement. Voorheen viel het saldo op een bankspaarrekening onder de bezittingen. Lijfrente polissen waren echter wel beschermd in geval van faillissement. Maar nu is dus ook het saldo op een bankspaarrekening beschermd bij wet.

Voor vooral kleine zelfstandigen was het een risico om te gaan banksparen voor pensioen, juist omdat het saldo niet beschermd was indien ze failliet zouden gaan. Omdat een lijfrente wel was beschermd, hadden ze vaak hun pensioen ondergebracht bij een verzekeraar. Het nadeel is dat de kosten hoger zijn vergeleken met banksparen. Nu is de ongelijkheid tussen banksparen en een lijfrente polis verdwenen en is de mogelijkheid om een oudedagsvoorziening te kiezen op basis van banksparen een interessante optie.

Zolang de stortingen voor de inkomstenbelasting in aftrek komen blijft het saldo buiten schot in geval dat een eigen onderneming failliet gaat. Maar de bescherming geldt nu niet meer voor een verzekerde lijfrente. Daarom lijkt het tegenwoordig een betere keuze om te gaan banksparen voor pensioen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *