Ontslagvergoeding banksparen 2015

Ontslag is altijd naar en komt vaak hard aan. Let er wel op dat op het moment dat je ontslagen wordt je in bepaalde gevallen kan rekenen op een ontslagvergoeding. Mocht deze vergoeding aanzienlijk zijn, dan gaan de meeste mensen op zoek naar een mogelijkheid om zo weinig mogelijk belasting te betalen over hun ontvangen ontslagvergoeding. Het is namelijk erg zonde om een (groot) gedeelte van je ontslagvergoeding af te staan aan de belastingdienst. Vooral ook omdat je wilt dat de ontslagvergoeding ervoor moet zorgen dat je de komende tijd op financieel vlak relatief probleemloos kan doorkomen.

Bij een directe afrekening moet je echter in nagenoeg alle gevallen rekening te houden met een stevige afhouding. De ontslagvergoeding banksparen is in dit geval één van de zeer interessante mogelijkheden die beschikbaar zijn om de impact van je loonbelasting te drukken.

Hoe werkt banksparen voor ontslagvergoeding?

Op het moment dat je er voor kiest om je ontslagvergoeding direct op je bankrekening te laten storten zal jouw (voormalig) werkgever verplicht zijn om ook direct de zogenoemde loonbelasting af te houden. Dit zal voor de meeste mensen bekend zijn. Het resultaat is uiteraard dat je – helaas – een aanzienlijk kleiner bedrag op je bankrekening ontvangt dan de werkelijk uitgekeerde ontslagvergoeding.

Om de impact van je belasting zo klein mogelijk te houden kun je er voor kiezen om je ontslagvergoeding op een geblokkeerde rekening te laten storten, ook wel het zogenaamde banksparen (voor ontslagvergoeding). Het kan in dit geval gaan om een “gewone” spaarrekening, maar ook om een zogenoemde beleggingsrekening. In het geval van banksparen voor ontslagvergoeding (op een spaarrekening) zul je doorgaans een vaste rente ontvangen. Het voordeel is dat hier geen enkel risico aan is verbonden. Wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van de beleggingsrekening heb je wél te maken met hogere risico’s. In dit geval kun je namelijk enerzijds een hogere rente in het vooruitzicht stellen, maar anderzijds kun je er ook verlies mee maken.

Uitkering van banksparen voor ontslagvergoeding

Indien je de ontslagvergoeding laat storten onder de vorm van banksparen spreekt het voor zich dat er ooit een bepaald moment komt dat je een bepaalde uitkering zal willen laten uitkeren. Ook op dat vlak beschik je over diverse mogelijkheden. Je kan in principe starten met een directe periodieke uitkering, maar je kunt er ook voor kiezen om een vermogen op te (blijven) bouwen en het geld te laten staan tot op een bepaalde datum.

In de praktijk kiezen ook veel mensen er voor om hun ontslagvergoeding banksparen om te zetten in een extra stukje maandelijks inkomen, vaak ook ter compensatie van verminderde inkomsten na het ontslag. Dat is enerzijds best interessant, alleen is de bank dan wel verplicht om loonheffing in te houden waardoor je toch weer een stukje van je geld verliest. Wat voor jou de interessantste mogelijkheid is kies je natuurlijk zelf en zal sterk afhankelijk zijn van de situatie. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van de vergoeding en ook of je het geld wel of niet direct nodig hebt.

Simpel gesteld zou je kunnen zeggen: hoe meer je van je vergoeding moet leven, hoe minder risico je ermee kunt nemen. Je kan met banksparen enorm veel verschillende wegen bewandelen, maar in de meeste gevallen zal het fiscaal voordeel uiteindelijk vaak de doorslag geven.

LET OP: sinds 2014 is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van de fiscaal aantrekkelijke regeling door banksparen voor een ontslagvergoeding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *