Omzetten naar bankspaarhypotheek in 2013

Het vrijwillig omzetten van een bestaande aflossingsvrije hypotheek naar de gunstige (bank)spaarhypotheek is nog mogelijk tot 1 januari 2013. Volgens veel belangenorganisaties zoals de Vereniging Eigen Huis en Tros Radar is deze termijn echter te kort voor bestaande woningbezitters.

Deze nieuwe regel heeft ervoor gezorgd dat banken de afgelopen maand zijn overspoeld met verzoeken om nog snel de aflossingsvrije hypotheek om te zetten in de gunstige (bank)spaarhypotheek. In ieder geval alle grote banken (ABN AMRO, ING, SNS en Rabo) hebben echter een groot deel van hun klanten moeten teleurstellen, omdat de banken niet meer in staat zijn een omzetting vóór 1 januari te realiseren.

Veel consumenten worden dus mogelijk de dupe van de korte termijn en daarom heeft De Vereniging Eigen Huis al aangedrongen op uitstel van de nieuwe regels. Tros Radar meldde op 3 december in haar uitzending dat bij navraag bleek dat het Ministerie van Financiën serieus kijkt naar een langere termijn.

Desondanks is er nog niets besloten, dus het zou zo maar kunnen dat 1 januari 2013 de uiterste datum blijft. Met als gevolg dat veel mensen hun aflossingsvrije hypotheek niet meer kunnen omzetten.

Oplossing
Mocht de nieuwe regel per 1 januari 2013 gehandhaafd blijven, dan is er volgens de Nationale Hypotheek Pas toch nog 1 oplossing om een aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een bankspaarhypotheek: het afsluiten van een kapitaal verzekering eigen woning (levensverzekering, afgekort: KEW) of beleggingsrecht eigen woning (beleggingsrekening, ook wel aangeduid met afkorting BEW) vóór 1 januari 2013. Deze KEW of BEW kan vervolgens na 1 januari 2013 wél nog omgezet worden in een bankspaarhypotheek (BEW):

  • Bepaal welk bedrag per maand u wilt gaan sparen voor de aflossing van uw hypotheek.
  • Sluit vóór 1 januari 2013 een Kapitaalverzekering Eigen Woning af of een Beleggingsrecht Eigen Woning.
  • Spreek een inleg af die gelijk is aan het bedrag dat u per maand wilt sparen voor de aflossing van uw hypotheek.
  • Zet uw KEW of BEW in 2013 zonder fiscale beperkingen om naar de gunstige (bank)spaarhypotheek.

Op deze manier kunnen eigen woning bezitters met een aflossingsvrije hypotheek toch mogelijk nog gebruik maken van de fiscale voordelen van belastingvrij sparen voor de aflossing van de hypotheek. Er kunnen echter verschillende voor- en nadelen kleven aan het afsluiten van een KEW of BEW. Daarnaast zijn de regels voor het afsluiten van een KEW of BEW aan strenge eisen verbonden. Raadpleeg daarom altijd een adviseur voordat u een (te) overhaaste beslissing neemt.

Bron: Homefinance

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *