Nadelen banksparen

Wat zijn de nadelen van banksparen ?

nadelen-banksparen

Banksparen kent naast de voordelen ook nadelen. De nadelen van banksparen hebben vooral te maken met de beperkende voorwaarden van banksparen. Zo mag je het gespaarde tegoed alleen gebruiken voor het oorspronkelijke doel waar je in de eerste plaats voor bent gaan sparen. Als je dus hebt gekozen voor banksparen voor je pensioen mag je het geld alleen gebruiken voor je oudedagsvoorziening. Doe je dit niet, dan vervallen de fiscale voordelen en moet je alsnog met terugwerkende kracht belasting betalen over het gespaarde bedrag. Dat kan een flinke tegenvaller zijn. Zorg er dus voor dat je goed bedenkt waarvoor je gaat sparen en het spaartegoed daar uiteindelijk ook voor gebruikt.

Daarnaast kun je het gespaarde tegoed maximaal twintig jaar lang laten uitkeren. Dit brengt het zogenaamde langlevenrisico met zich mee. Als je namelijk op je 65ste start met de uitkering en je wordt ouder dan 85, ontvang je de laatste jaren van je leven geen uitkering meer. Dit is dus zeker iets waar je rekening mee moet houden voordat je kiest voor banksparen.

De nadelen van banksparen op een rij:

  • Bij banksparen is géén levenslange uitkering mogelijk;
  • Bij banksparen staat jouw geld op een geblokkeerde rekening: hier kun je tussentijds niet over beschikken.

Eigenlijk is het dus altijd verstandig om eerst de algemene voorwaarden banksparen van je aanbieder te raadplegen voordat je het product daadwerkelijk gaat afsluiten. Banksparen is namelijk iets wat je meestal voor meerdere jaren aangaat en dan wil je natuurlijk wel een zorgvuldige afweging maken. Wel is het zo dat de voordelen van banksparen de nadelen overtreffen.