Is banksparen nog mogelijk in 2013?

De hypotheekrenteaftrek. Op het moment van schrijven nog steeds een discussiepunt. Banksparen zal ook zeker mogelijk blijven na 1 januari 2013, maar de reden dat mensen voor deze vorm kiezen is juist het voordeel van hypotheekrenteaftrek. Wanneer je zou kiezen voor banksparen zonder hypotheekrenteaftrek is deze vorm dus ineens een stuk minder interessant.

Lees meer over wat een bankspaarhypotheek is. Kort samengevat: banksparen voor een eigen koopwoning is een aflossingsvrije hypotheek waar een bankspaarrekening aan is gekoppeld. Na afloop, vaak een afgesproken termijn van 30 jaar, wordt het saldo (het kapitaal dat in 30 jaar is opgebouwd) gebruikt om de hypotheekschuld in één keer af te lossen. De bankspaarrekening waar dit kapitaal wordt opgebouwd valt voor de belasting in box 1. Dit maakt banksparen juist interessant omdat de spaarrekening tijdens de looptijd vrijgesteld is van belasting. Hierdoor druk je je belastbaar inkomen, waardoor je dus feitelijk minder belasting betaalt.

De overheid wil nu dat het vanaf 1 januari 2013 niet meer mogelijk wordt om een nieuwe bankspaarrekening voor eigen woning te openen. Wel worden er in sommige situaties een overgangsrecht gemaakt, om de verandering geleidelijk door te kunnen voeren. Dit overgangsrecht is alleen mogelijk voor consumenten. Welke situaties zijn dat?

  • Consumenten die nu een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek hebben en die van plan zijn alsnog een bankspaarrekening af te sluiten voor de aflossing;
  • Consumenten die een lopende box 1 polis of rekening hebben: hieronder vallen de SEW/BEW of KEW;
  • Consumenten die nu een lopende box 3 polis of rekening hebben;
  • Consumenten die in 2012 een woning kopen.

We lopen de situaties puntsgewijs kort na. Heb je nu een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek en ben je van plan een bankspaarrekening voor de aflossing af te sluiten? Dan heb je de kans om dat vóór 1 januari 2013 te doen. De hypotheek moet dus uiterlijk 31 december 2012 zijn omgezet, om gebruik te kunnen blijven maken van de hypotheekrenteaftrek.

Heb je een lopende box 1 polis – denk aan een spaarverzekering, spaarrekening of beleggingspolis? Je kunt dan ook na 2013 je verzekering of rekening omzetten naar een bankspaarrekening. Je mag alleen niet de premie of inleg verhogen. Ook mag het termijn van de looptijd niet verlengd worden.

Heb je nu een lopende box 3 polis of rekening, zoals een spaarpolis, beleggingspolis of beleggingsrekening? Ook dan kun je in 2013 nog overstappen naar een bankspaarrekening. Dit moet dan wel gebeuren vóór 1 april 2013.

Ga je in 2012 een eigen woning kopen? Of heb je in dat jaar een woning gekocht? Je kunt, als de overdracht in 2013 plaatsvindt, in 2013 nog kiezen voor  een bankspaarhypotheek.

Let wel goed op dat de bovenstaande regels op het moment van schrijven nog niet zijn vastgelegd in de wetgeving. Omdat dit nog moet gebeuren moet je er rekening mee houden dat het een en ander nog aangepast kan worden. Ook is het belangrijk om na te gaan wat de bank kan bieden. Omdat iets fiscaal mogelijk is, wil het nog niet zeggen dat de bank het ook aanbiedt. En de bank is juist de partij die jou zou kunnen voorzien van een bankspaarhypotheek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *