Berekenen banksparen


Hoe kun je berekenen hoeveel je kunt banksparen?

berekenen-banksparen

Hoeveel je precies mag inleggen, kun je zelf berekenen via de website van de Belastingdienst. De fiscus hanteert hierbij twee begrippen:

  1. de jaarruimte;
  2. de reserveringsruimte.

Er wordt vanuit gegaan dat je bij pensionering 70 procent van je laatst verdiende loon moet kunnen verdienen. Op basis hiervan bepaalt de belasting hoeveel je maximaal per jaar (de jaarruimte) mag inleggen en hoeveel je mag inleggen over de afgelopen zeven jaar (je reserveringsruimte). Voor de jaarruimte wordt gekeken naar het gebrek aan pensioenopbouw in het jaar zelf.  Voor de reserveringsruimte wordt gekeken naar de zeven jaren vóór het jaar zelf.

Hoe hoog het bedrag wordt dat je uiteindelijk spaart op je bankspaarrekening, hangt af van de inleg en van de geboden rente. Het spreekt voor zich dat wanneer je inleg en de geboden rente hoger is, het uiteindelijke bedrag hoger zal zijn dan wanneer je inleg en de geboden rente lager is.

Bereken hieronder je maximale hypotheek:

Let op: dit is slecht een indicatie van de maximale hypotheek. Voor een sluitend advies en correcte berekening is het verstandig een afspraak te maken met een hypotheekadviseur.